Met jonge kinderen praten over seks kan best lastig zijn voor jou als ouder. Kinderen zijn van nature nieuwsgierig en hebben veel vragen, ook over seksualiteit. En zelf heb je waarschijnlijk niet de beste seksuele voorlichting gehad. Hoe antwoord je als je kind precies wil weten HOE dit baby in de buik komt? Gynaecologe Karin Middelburg en coach Philippine van der Goes schreven een boek over seksualiteit voor kinderen vanaf 5 jaar. 

Binnen de categorie boeken over seksuele voorlichting is het een leuke aanvulling. Het is een eerlijk boek waarin met humor op verschillende thema’s wordt ingegaan. Precies wat de auteurs zelf gemist hebben in hun seksuele vorming. Net als ik (en jij vast ook).

Alles is bespreekbaar in Maar HOE dan?!

De auteurs gaan in dit boek over seksualiteit voor kinderen geen enkel onderwerp uit de weg. Kinderen kunnen je nogal eens overvallen met hun vragen en deze vragen kunnen heel divers zijn. Maar HOE dan?! is een toegankelijk voorleesboek voor kinderen vanaf 5 jaar dat je kan helpen bij de seksuele voorlichting van jouw kroost.

Jonge kinderen zijn vaak nieuwsgierig naar hun lichaam. Vragen als: ‘Wat zijn de lichamelijke verschillen tussen jongens en meisjes?’ en ‘Hoe worden baby’s gemaakt?’ worden uitgebreid besproken.

 

Verliefdheid, lichamelijke verschillen, wensen en grenzen, diversiteit

Maar HOE dan?! is een boek dat actuele thema’s niet uit de weg gaat. Ook het feit dat gezinnen niet altijd standaard bestaan uit een papa en een mama met kinderen komt aan de orde.

Net als het ontdekken van je eigen wensen en grenzen. Ook voor jonge kinderen is het belangrijk dat ze leren hoe ze ‘nee’ moeten zeggen als ze iets niet prettig vinden. En vanuit de huidige visie op seksuele gezondheid is het leren kennen van je eigen wensen en voelen of je plezier hebt nog belangrijker.

Transgendervragen worden ook kort aangestipt. Als ouders lijkt het aantal thema’s misschien wat overweldigend, maar voor de kinderen van nu zijn deze onderwerpen heel vanzelfsprekend.

Het boek helpt je om antwoord te geven op nieuwsgierige kindervragen

Zelf vind je het vaak lastiger om over seksualiteit te praten dan je kinderen. Dit boek helpt je om de seksuele vorming op een speelse manier bespreekbaar te maken. Kleuters zullen andere dingen uit dit boek halen dan kinderen van ongeveer 8 tot 10 jaar, afhankelijk van de fase van hun seksuele ontwikkeling.

De illustraties van Agnes Loonstra zijn niet te expliciet en dit maakt het boek daarom ook voor jongere kinderen toegankelijk. Onderwerpen waar je kinderen nog niet aan toe zijn, bespreek je niet.

 

Seksuele voorlichting met geinige weetjes, doe-tips en doordenkvragen

Maar HOE dan?! is echt een boek waar je jaren plezier van zult hebben. Het boek bestaat uit 6 hoofdstukken en in elk hoofdstuk staan vragen opgenomen die je met je kind kan bespreken. Dit leidt tot leuke en verrassende gesprekken.

Je kinderen zullen niet kunnen wachten om met de, soms grappige, doe-opdrachten aan de slag te gaan. Maak samen een plastuit, dat staat garant voor heel wat lachbuien. Hoe ziet het eruit daaronder? Het antwoord op die vraag krijgt kind door met een spiegel zijn of haar geslachtsdeel te bekijken.

Prettige toon, vrolijke illustraties voor kinderen vanaf 5 jaar

Het boek ziet er van de buitenkant heel toegankelijk uit en dat is ook belangrijk. De vrolijke illustraties op de omslag nodigen meteen uit om het boek open te slaan. Tekeningen in plaats van foto’s maken het wat minder eng om door te bladeren.

De toon is prima en is voor kinderen in de basisschoolleeftijd goed te volgen. Er worden geen bedekte termen gebruikt en dat is wel zo prettig.

Maar HOE dan?! is een leuk boek met een hardcover zodat het lekker stevig in de hand ligt, heel geschikt voor kinderhanden. En jaren mee kan.

Philippine van der Goes en Karin Middelburg weten vanuit hun professionele achtergrond waar ze het over hebben en hoe je kinderen het beste kunt benaderen. Het is echt een boek van deze tijd. Maar HOE dan?! is een toegankelijk boek over seksualiteit voor kinderen in de leeftijd van 5 tot ca. 10 jaar om het onderwerp seksuele voorlichting met je kind te bespreken. Lachen mag!

Wil je meer ideeën voor andere boeken over seks?

 

Lees hier de andere Uitgelichte boeken