Alle vulva’s zijn uniek, net zoals onze handen, neuzen en ogen. Toch wordt er vaak maar één type vulva gepresenteerd in mainstream media. Of het nu in tijdschriften, reguliere porno of zelfs biologieboeken is, het ‘schoonheidsideaal’ dat we vaak zien: de anatomie van de vulva is die van roze, kleine tot onzichtbare binnenste vulvalippen en buitenste schaamlippen die (vrijwel) haarloos zijn. The Vulva Gallery laat gelukkig een heel ander beeld zien.

Natuurlijk kan jouw vulva er toevallig zo uitzien, maar in veel gevallen is dat niet zo. Als je jezelf vergelijkt met die ‘standaard’ vulva, krijg je misschien wel het idee dat je raar of lelijk bent – misschien schaam je jezelf er zelfs voor.

Al was het alleen al omdat er nog steeds regelmatig wordt gesproken over kleine schaamlippen en grote schaamlippen. Terwijl de binnenste schaamlippen bij veel volwassen vrouwen groter zijn dan de buitenste schaamlippen.

Wat we al helemaal nooit te zien krijgen, is een vulva in staat van seksuele opwinding, waarin de schaamlippen gezwollen zijn. Ook de ware grootte van de clitoris wordt pas sinds een paar jaar vertoond in de media. Het vrouwelijk geslachtsorgaan wordt verrassend ‘seksloos’ aan ons getoond.

Dus wat doen we? We verbergen onszelf. Voor onze geliefden, onze partners, onze vrienden. We doen het licht uit, we zijn bang om te praten over hoe we eruitzien; sommigen van ons overwegen zelfs een operatie.

 

Het boek A Celebration of Vulva Diversity is een zeer welkom boek om het gesprek te openen over een onderwerp waarop nog steeds een taboe rust. En om te laten zien dat de anatomie van elke vulva uniek en prachtig is.

 

Niet voor niks zijn er al bijna 5000 exemplaren verkocht. Het boek telt maar liefst 230 pagina’s met meer dan 650 prachtige illustraties, uitleg over de anatomie van de vulva, veelgestelde vragen en mythes die worden ontkracht.

Het boek is van buiten en van binnen één groot feest, met z’n hardback, hoge kwaliteit papier, uitslaanders en vijf leeslinten die symbool staan voor de diversiteit aan huidskleuren die in het boek te zien zijn – een echte Celebration.

Vulva portretten van echte mensen

Het boek is ideaal om doorheen te bladeren tijdens open gesprekken over seksualiteit, door een ouder of met een vriend(in), maar het is ook een perfect boek om zelf te lezen. Vol met persoonlijke verhalen en vulva portretten van echte mensen benadert dit boek seksuele gezondheidsvoorlichting op een nieuwe manier.

Het is ook een hulpmiddel voor gesprekken over lichamelijke diversiteit met cliënten, of op scholen tijdens seksuele voorlichtingslessen. Het boek maakt gebruik van gender-inclusieve taal en heeft een positieve benadering naar seksualiteit en diversiteit.

Het boek is in het Engels, maar door de vele illustraties en toegankelijk taalgebruik is het ook geschikt voor mensen die minder vloeiend Engels spreken.

Opengeslagen bladzijden met illustraties van het boek A Celebration of Vulva Diversity

Door diversiteit te tonen, onszelf te onderwijzen over anatomie en seksueel welzijn, en openlijk te praten over onze ervaringen en onze onzekerheden, kunnen we veranderen hoe we naar ons lichaam kijken – en naar dat van anderen. Laten we dit prachtige deel van het menselijk lichaam vieren!

De bevlogen illustrator

Al een tijd volg ik Hilde Atalanta, de maker van het boek. Het boek is een logisch gevolg op The Vulva Gallery dat Hilde in de zomer van 2016 is gestart. Hilde vertelt:

“Een paar jaar geleden woonde ik een lezing bij aan de Universiteit van Amsterdam, waar ik toen een bachelor klinische psychologie volgde, en leerde ik over de enorme wereldwijde opkomst van schaamlipverkleiningen. Dat is het operatief verkleinen van de binnenste of buitenste schaamlippen.

 

Ik vroeg me af wat de oorzaak was van deze toename van schaamlipverkleiningen en begon wat onderzoek naar dit onderwerp te doen. Het viel me op dat representaties van vulva’s in de reguliere media vaak gebrekkig zijn aan diversiteit, en dat er niet veel mensen zijn die openlijk spreken over genitale diversiteit. Of eigenlijk: over hun vulva.

 

Het viel me ook op dat ik zelf tijdens de lessen seksuele gezondheid als kind en tiener nooit iets over genitale diversiteit had geleerd; het was alleen gericht op biologie en veilige seks (of beter gezegd: hoe je niet zwanger kunt worden en hoe je soa’s kunt vermijden).

 

Ik realiseerde me dat zichtbaarheid van diversiteit voor meer mensen nuttig zou kunnen zijn: een breed scala aan representaties van vulva’s laten zien, waardoor het gesprek op gang komt en laten zien dat diversiteit iets goeds en moois is.”

Opengeslagen pagina's van het boek A Celebration of Vulva Diversity

The Vulva Gallery

Hilde richtte The Vulva Gallery op in de zomer van 2016. De website is een online galerie en educatief platform dat de diversiteit van de vulva viert. Het doel? Seksuele voorlichting verbeteren en een gesprek beginnen over onderwerpen die nog steeds worden gestigmatiseerd. Dat juich ik als seksuoloog natuurlijk alleen maar toe.

Op het Instagramaccount van The Vulva Gallery (@the.vulva.gallery) deelt Hilde dagelijks een vulva illustratie met informatie over anatomie, Hilde geeft antwoord op vragen en schildert vulva-portretten van individuen van over de hele wereld die hun verhaal delen met de community. The Vulva Gallery opent gesprekken over onderwerpen waar nog steeds een taboe op rust en laat op een toegankelijke manier zien dat de ‘standaard’ vulva niet bestaat en dat we allemaal goed zijn zoals we zijn.

Hilde is sinds 2017 fulltime illustrator, en met projecten als The Vulva Gallery en de You’re Welcome Club werkt Hilde hard aan het verspreiden van een positieve boodschap door het vieren en normaliseren van diversiteit. The future is inclusive!

A Celebration of Vulva Diversity

Hilde heeft A Celebration of Vulva Diversity zelf uitgegeven via This is us Books, met een Kickstarter subsidie voor de eerste druk. Steun dit initiatief en vier mee dat we allemaal uniek zijn. Voor 35 euro heb je het prachtige boek in huis.

 

Koop hier A Celebration of Vulva Diversity

 

En wat nog leuker is: er is ook een kwartetspel dat je kunt mee bestellen!

Achterzijde van het boek A Celebration of Vulva Diversity
  • Aantal pagina’s: 230
  • Afmetingen: 19,5 cm x 24,5 cm
  • Markt: Wereldwijd publiek
  • Taal: Engels (UK)
  • Winkelprijs: €35,-
  • Uitgever: Self-published (This is us Books) en eerste druk Kickstarter-funded
  • ISBN: 9789090317137

Koop het boek hier

Meer boeken over vrouwen? Kijk hier