Een terechte bestseller over de vagina

 

Denk jij dat je alles weet over de vagina? En al het andere wat zich ‘daaronder’ bevindt?

Ik durf te stellen dat het enige juiste antwoord “nee” is. Want wat de twee Noorse dokters Nina Brochmann en Ellen Støkken Dahl hebben uitgezocht en opgeschreven… dat kan een individueel mens niet weten.

 

Weinig kennis over de gezonde vagina

Tijdens hun studie geneeskunde viel het deze twee studenten op, dat het vrouwelijk geslachtsorgaan een onderbelicht studieonderdeel was. Hun studiestof over de menselijke geslachtsorganen bestond voor driekwart uit informatie over de penis. En wat ze wél te horen kregen, ging vooral over wat er allemaal mis kon zijn ‘daaronder’. Niet bepaald opbeurend dus.

En niet reëel, aangezien de vagina meestal gezond is en een belangrijke rol speelt in het voortbestaan van de mensheid, om het maar zo te zeggen. Last but not least kun je als meisje of vrouw behoorlijk zitten met allerlei onbeantwoorde vragen over je vagina. Waar de dokter dan geen antwoord op heeft.

 

Humor en no-nonsens uitleg

Nina en Ellen begonnen daarom een blog, waarop zij schreven over veel en vaak voorkomende vaginale problemen en ongemakken. Doorgaans wetenschappelijk onderbouwde teksten. Dat blog (underlivet.blogg.no) werd een hit. Nu nog heeft het bijna 5000 bezoekers per maand.

Het boek is eigenlijk een bundeling van de teksten van dit blog. Dankzij hun humor en no-nonsens uitleg is het boek erg goed te lezen. Zeker ook omdat de onderwerpen in hapklare brokken zijn opgedeeld binnen vijf thema’s, met de soms grappige titels:

  1. Het onderlijf
  2. Vaginale afscheiding, menstruatie en andere narigheid
  3. Seks
  4. Anticonceptie
  5. Gedonder daaronder

 

Mythes de wereld uit

In die vijf delen gaan ze diepgaand op de onderwerpen in. Ze geven antwoord op alle denkbare vragen over de menselijk vagina en alles wat daarmee verband houdt. En, nog belangrijker, ze helpen belangrijke mythes de wereld uit. Zoals dat je maagdenvlies moet ‘scheuren’ tijdens de eerste penetratie en dat dat gepaard hoort te gaan met bloedverlies.

 

Het maagdenvlies bestaat niet

Misschien heb jij niet met die angst rondgelopen, maar Nina en Ellen gaven tijdens hun studie les aan minderheidsgroepen, bij wie deze vrees wel degelijk speelt. En vergeet delen van ons eigen land niet, waar als maagd het huwelijk ingaan nog steeds de norm dan wel het streven is.

De auteurs rekenen resoluut af met de term “maagdenvlies”, omdat de meeste misverstanden op dit woord gestoeld zijn. Het maagdenvlies is namelijk geen vlies. Het is meer een soort krans, plooi of rafelig randje weefsel net achter de opening van de vagina, dat soms wat minder, soms wat meer die ingang afsluit. Onder invloed van de hormonen in de puberteit ontstaat doorgaans vanzelf een gat.

Hun voorstel om het ‘schedekrans’ te noemen, vind ik wat vergezocht. De Latijnse benaming ‘hymen’ zou kunnen, maar als we onze meiden leren dat het maagdenvlies geen vlies is en dat het meestal niet bloedt tijdens de eerste penetratie, dan is het probleem opgelost.

Dan kunnen we het woord maagdenvlies  als een soort koosnaampje gebruiken, als herinnering aan vorige generaties. En de stress en angst hierover voorkómen. Maar vooral de onnodige operaties voorkómen om de vagina deels dicht te hechten, zodat er bloed komt tijdens de huwelijksnacht.

 

De auteurs hebben zelf een Ted talk gehouden over het maagdenvlies:

Boordevol tips voor elke leeftijd

Zo gaan Nina en Ellen op elk onderwerp in. Zit je met vragen over je clitoris, wil je nou eindelijk weten of de G-spot echt bestaat of ben je benieuwd of een bepaald gevoel ‘daaronder’ wel normaal is, dan is dit het boek dat je hebben moet.

Het is een dikke pil en er staan niet al te veel afbeeldingen in, maar toch is het goed leesbaar. De informatie is erg praktisch. En het regent tips die je in elke fase van je leven als vrouw kan gebruiken. Anders dan bij de biologielessen leer je behalve over de anatomie ‘daaronder’ ook:

  • hoe de vulva, clitoris en vagina er daadwerkelijk uitzien
  • wat de functie van je clitoris is
  • wat vaginale afscheiding je vertelt over de gezondheid van je vagina
  • welke veranderingen in het uiterlijk van je binnenste schaamlippen en je buitenste schaamlippen gebruikelijk zijn en welke niet

Je krijgt uitleg over je menstruele cyclus en welke invloed anticonceptiemiddelen daarop hebben. En het gaat ook veel over seks en een beter seksleven. De jonge dokters gaan de intieme vragen namelijk niet uit de weg. Dus doe er je voordeel mee, met of zonder blozende wangen.

 

Terechte bestseller

Je snapt dat dit vagina boek direct een bestseller werd, niet alleen in Noorwegen. De 352 pagina’s is alleen nog verkrijgbaar als e-boek en kost € 12,99. (Het boek zelf telt 288 pagina’s, de rest bestaat uit de bronnenlijst)

Je kunt het boek van kaft tot kaft lezen, maar er af en toe eens in bladeren werkt ook erg goed. Op je eigen vragen vind je ongetwijfeld antwoord, maar ook op die van je moeder, vriendin, dochter. Enne… voor mannen vanzelf ook een zeer leerzaam onderwerp!

 

Klik hier om Het wonder daaronder – Alles over de vagina te kopen

 

Meer boeken over vrouwen en seks? Kijk hier