Uitgelicht boek Zinderend leven

Problemen met je seksleven kunnen een enorme invloed hebben op je relatie. Geen zin in seks, pijn tijdens het vrijen, problemen met opwinding of klaarkomen zijn veelvoorkomende seksuele problemen. Je seksleven verbeteren zorgt voor meer levensgeluk. Er is zelfs een boek over geschreven.

Jolien Spoelstra (1980) is gezondheidszorgpsycholoog, seksuoloog NVVS* en EFT relatietherapeut. Zij is werkzaam in haar eigen praktijk in hartje Haarlem. Sinds enkele jaren heeft zij een vaste column in Santé Magazine. In 2022 verscheen haar debuut Zinderend leven – Verbeter je seksleven en vergroot je levensgeluk.

Een titel en ondertitel die nogal wat beloven en misschien wel uitnodigen tot twijfel. Als jullie seksleven op een laag pitje staat, dan lijkt een ‘zinderend leven’ een utopie. Toch laat Jolien in haar boek zien dat een veel beter seksleven mogelijk is. En dat je ervoor kunt zorgen dat jullie relatie weer in de lift gaat.

Problemen op seksueel gebied verminderen je levensgeluk

Seksualiteit gaat niet alleen over je lichaam of over de biologie van de voortplanting. Het beïnvloedt hoe je je voelt en hoe je je relatie ervaart.

Je voelt je simpelweg beter als je seksleven in balans en bevredigend is. Passie, verbinding en wederzijds begrip zorgen voor meer voldoening en geluk in je leven.

Zinderend leven is gericht op vrouwen in een liefdesrelatie. Het boek buigt zich over een belangrijke vraag. Hoe hervind je de weg naar een seksleven vol verlangen?

Die vraag is uitermate belangrijk. Problemen ’tussen de lakens’ leiden namelijk vaak tot eenzaamheid, psychische problemen en emotionele verwijdering. En ja, vaak genoeg ook tot het beëindigen van je liefdesrelatie.

Die liefdesrelatie is tegenwoordig een van de belangrijkste, zo niet dé belangrijkste relatie van je leven. De hoogste tijd dus voor een gezond seksleven!

Zwart-witfoto verdrietige vrouw door problemen met seksleven

Verschillende oorzaken van een slechtlopend seksleven

De inspiratie voor het boek haalde Jolien Spoelstra vooral uit de mensen in haar praktijk. Mensen die professionele hulp zoeken bij seksuele problemen. Daarbij stuitte zij op drie mogelijke oorzaken van een slechtlopend seksleven.

 

Veelvoorkomende problemen met seks bij vrouwen:

  • Pijn bij het vrijen
  • Minder zin in seks
  • Problemen met seksuele opwinding
  • Moeite met klaarkomen
  • Negatieve seksuele ervaringen of seksueel trauma

 

Algemene thema’s die tot seksuele problemen kunnen leiden:

  • Loslaten van controle
  • Jezelf durven laten zien
  • De ander (opnieuw) vertrouwen.

 

Achterhaalde ideeën over seks en relaties:

Veel mensen in haar praktijk bleken ouderwetse ideeën over seks en relaties te hebben. Die denken dat vochtig worden altijd betekent dat een vrouw opgewonden is. Of dat vrouwen na de overgang droger zijn tijdens de seks.

Goede seksuele uitleg helpt om zelfvertrouwen en een gezond seksleven te krijgen, zonder pijn bij seks of problemen met opwinding. Leren over seks gaat echt verder dan alleen de biologie van de voortplanting. Het gaat over je wensen, je grenzen, wat ‘normaal’ is en wat niet ‘normaal’ is op lichamelijk terrein.

Dan ontdek je bijvoorbeeld dat het niet oké is als penetratie pijn doet. En je leert dat mannen lang niet altijd zin hebben. Dat seks niet gelijkstaat aan penetratie. En dat klaarkomen niet per se betekent dat seks bevredigend is.

Jolien biedt door haar schrijven over dergelijke onderwerpen handvatten aan. Dit kan bijdragen aan het ontwikkelen van een diepere en respectvolle relatie.

Omslag van het boek "Zinderend leven"

Je seksleven verbeteren met een leesbaar boek

Met grappige, herkenbare voorbeelden laat ze de drie oorzaken van seksuele problemen zien. Vol humor en soms zelfs tenenkrommend, maar altijd met respect en empathie.

Wil je dat je weer als vanouds, of voor het eerst, zin krijgt? Zonder pijn? Op een manier die leuk en bevredigend is voor jou én je partner? Dan is Zinderend leven hét boek voor jou!

 

Bestel Zinderend leven hier 

 

Zinderend leven – Verbeter je seksleven en vergroot je levensgeluk

Jolien Spoelstra

Omvang 240 blz.

Paperback

Prijs € 22,99

ISBN 9789464041699

jolienspoelstra.nl

*Wat is een seksuoloog NVVS?

Een seksuoloog NVVS heeft een achtergrond als arts, gezondheidszorgpsycholoog (GZ-psycholoog) of orthopedagoog generalist. Daarnaast heeft diegene de opleiding tot seksuoloog heeft gevolgd en voldoende uren besteed aan patiëntenzorg en bijscholing gevolgd.

Een seksuoloog staat je bij in jouw reis door seksuele uitdagingen. Door openhartige gesprekken breng je samen in kaart waar de kern van het probleem ligt. Je zoekt uiteraard ook naar manieren voor het verbeteren van je seksleven. Je ontvangt praktische oefeningen voor thuis, die je naderhand bespreekt tijdens vervolggesprekken.

Samen duiken jullie in de kern van de zaak, het erkennen van eventuele hindernissen of barrières. Het doel? Deze obstakels op een manier aanpakken die voor jou het meest comfortabel en effectief is.