Wat chronische stress te maken heeft met seks
Burn-out en andere stress gerelateerde lichamelijke klachten zetten we gemakshalve weg als ‘veroorzaakt door ons werk’. Toch blijven opvallend veel vrouwen kampen met vermoeidheid en chronische lichamelijke klachten, ook na het veranderen van werk of het stoppen met werken. De echte oorzaak van hun klachten ligt namelijk op een terrein waar ze liever niet graven: hun lichamelijke en intieme relaties. Met andere woorden: hun seksualiteit.
Leen Vangeebergen ondervond het zelf en ging op zoektocht. Haar bevindingen heeft ze beschreven in haar boek VRIJAF – Herontdek je levenslust na een seksuele burn-out.
Niet-vervullende over grensoverschrijdende seks
Ze legt uit dat chronische stress het gevolg kan zijn van niet-vervullende seks of gedwongen seks. Met alle gevolgen van dien.
Bij gedwongen seks denk je misschien direct aan verkrachting, maar het gaat ook om het toegeven aan de (dwingende) wensen van je partner terwijl je het zelf eigenlijk niet wil.
Orale seks bijvoorbeeld. Dat was voor Leen zelf een stap te ver. Het riep aversie op.
In het boek staan voorbeelden van de mechanismen die leiden tot het vermijden van seks, het toelaten van grensoverschrijdend gedrag, seksueel misbruik, mentale afwezigheid en aversie voor seksuele handelingen. De mechanismen die leiden tot trauma’s en stress.
Zonder taboe en soms confronterend
Ondanks, of juist dankzij, het feit dat Leen de zaken niet mooier voordoet dan ze zijn, is het boek een aanrader. We ervaren het allemaal namelijk wel eens. Of vaker.
We zijn ons onvoldoende bewust van de biologische processen die spelen rond voortplanting en seksualiteit en volgen gewoon het gareel van de verwachtingen van de maatschappij. Veel vrouwen (en mannen trouwens ook) minimaliseren hun eigen problematiek rond relaties en seksualiteit om erbij te horen.
Gebrek aan seksuele opvoeding
Of doordat ze te weinig kennis hebben. Daarover heeft Leen ook een mening, die ik deel: ze hekelt het gebrek aan continue objectieve kennisoverdracht, seksuele vorming en vooral opvoeding, dat leidt tot heel wat onwetendheid in de beleving van onze seksualiteit. Dit zorgt voor onzekerheid over het eigen seksueel functioneren, opnieuw een bron van stress.
Hoopgevende boodschap
Ondanks de confronterende problematiek, geeft dit boek vooral een hoopgevende boodschap: seks kan leuk zijn en biedt je volop persoonlijke groeikansen. Leen geeft kennis en handvatten die je meer vertrouwen geven in eigen kunnen en oordelen. Ze moedigt je herhaaldelijk aan om je eigen keuzes te maken en te kiezen authenticiteit.
Hoewel dit boek geschreven is vanuit het gegeven dat seksuele burn-out vooral vrouwen treft, slaagt ‘VRIJAF’ er toch in om evenwichtig te blijven kijken naar de dynamiek tussen mannen en vrouwen in seksuele relaties.
Seksuele burn-out bij mannen
Op geen enkel moment vervalt ze in ‘man-blaming’ of ‘victim-blaming’. Zo wijt ze een volledig hoofdstuk aan de impact van seksuele burn-out voor partners en seksuele burn-out bij mannen.
Na het lezen van het boek heb je een helderder zicht op het eigen seksueel functioneren en de patronen en overtuigingen die je tot nu toe parten hebben gespeeld. Daarnaast word je aangemoedigd om echt te kiezen voor je eigen welzijn en gezondheid.
Kortom: een eerlijk boek van een authentieke schrijfster. Een vrouw zoals jij en ik.
Klik hier om Vrijaf te bestellen
VRIJAF – Herontdek je levenslust na een seksuele burn-out
Reacties van lezers
- “Ik ben heel enthousiast en blij met dit boek. Heel bevrijdend, confronterend ook en vooral vlot leesbaar. Ik heb het al aan verschillende mensen aangeraden.” – Erika, kinesiologe
- “Waanzinnig boek! Ook als je denkt geen burn-out te hebben.” – Sonja
- “Dit zou iedereen moeten lezen. Op school, als handboek.”
- “Boeiend boek van een boeiende vrouw.” – Gerda
- “Alsof Leen in mijn brein/slaapkamer een kijkje is komen nemen” – Sarah
Over Leen Vangeebergen
In haar coachpraktijk spreekt Leen (ze noemt zichzelf Sexual Growth Inspirator) vrouwen die aangeven niet te genieten van seks met hun partner, maar er toch telkens opnieuw mee in te stemmen. Dit omdat ze zich verplicht voelden, hun partner niet willen of durven afwijzen of omdat hun partner hen kan overtuigen (vaak met ruzie). Anderen vertellen hoe ze allerlei uitvluchten verzinnen om seks (of bepaalde aspecten ervan) te vermijden. Sommige van deze vrouwen hebben een geschiedenis van seksueel misbruik, maar bij velen merkt ze een patroon van pleasen en niet-erkend grensoverschrijdend gedrag binnen en buiten hun seksuele relaties.